Inflasi

Inflasi perkataan yang selalu kita dengar sama ada melaui televisyen ataupun dibaca melalui akhbar. Namun mungkin tidak semua yang tahu apakah yang dikatakan sebagai inflasi.  Sebenarnya inflasi merujuk kepada perubahan indeks harga. Kadar inflasi suatu negara dinilai berdasarkan tahap kenaikan harga untuk tempoh masa yang tertentu.

Kita harus ingat bahawa Kadar inflasi mempengaruhi kuasa beli penduduk dan mampu mempengaruhi struktur dan perkembangan ekonomi sesebuah negara. Dalam bahasa mudahnya, semakin tinggi kadar inflasi di Malaysia contohnya, nilai matawang Malaysia akan semakin mengecil.

Untuk menanganinya adalah sukar kerana memerlukan kenaikan gaji dan juga perubahan daripada segi ekonomi itu sendiri. Hal ini kerana setiap negara mempunyai ragam inflasi yang berbeza.

Kadar inflasi juga sangat berbeza antara satu sama lain. Ada negara yang mencapai dua digit bagi nilai inflasi malah ada yang lebih daripada itu. Ada juga negara yang mencapai kadar inflasi yang negetif. Ini disebabkan harga harga yang semakin jatuh.

Sekiranya anda memerlukan khidmat menaip Assignment kerana anda berasa pening, kesuntukan masa, tarikh hantar dah dekat kekurangan buku rujukan dan takde idea Kilik Sini or dapatkan contoh Assignment di sini


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge